Sefi de stat si de guvern din 60 de tari ale lumii incep luni la Roma un summit mondial dedicat securitatii alimentare, in incercarea de a gasi metode de lupta impotriva foametei. Pentru prima data in istorie, peste un miliard de persoane sufera de malnutritie, dintre care 105 de milioane au ajuns in aceasta situatie numai in ultimul an. Un copil moare de foame la fiecare sase secunde.

Participantii vor incerca sa gaseasca raspunsuri la intrebari dificile precum: cum va fi posibila asigurarea hranei pentru o populatie mondiala tot mai numeroasa, care va creste cu o treime pana in 2050 ajungand la 9,1 miliarde de oameni.

Ei vor avea de gasit mijloace pentru stabilizarea pretului alimentelor dupa ce in urma cu un an acestea s-au scumpit foarte mult, lasand tot mai multi oameni infometati.

Directorul general al FAO, Jacques Diouf, a facut sambata timp de 24 de ore greva foamei pentru a sensibiliza opinia publica asupra crizei alimentare mondiale. El declarase ca spera ca liderii lumii prezenti la summit sa adopte o declaratie prin care tarile dezvoltate sa se angajeze sa investeasca 17% din ajutorul lor pentru dezvoltare, adica 44 miliarde de dolari anual, in dezvoltarea agricola si rurala a tarilor sarace.

Presa internationala scrie ca din proiectul declaraţiei finale a reuniunii de la Roma lipsesc obiectivele precise. Deci, este foarte posibil ca obiectivul fixat la recentul summit de a reduce la jumatate numarul celor înfometati pana in 2015 sa fie amanat si de aceasta data pentru 2040 sau 2050.