Pentagonul impiedica publicarea unor fotografii care ilustreaza abuzurile asupra suspectilor de terorism si asupra soldatilor straini aflati in custodie americana. Astfel, vineri, secretarul Aprararii, Robert Gates, a cerut Curtii Supreme de Justitie sa respinga ordinul dat de o instanta inferioara de a face publice fotografiile, scrie CNN.

Publicarea fotografiilor a fost subiectul unui proces indelungat intentat de Uniunea Americana pentru Libertati Civile (ACLU). Initial, Pentagonul trebuia sa faca publice fotografiile cu detinutii afgani si irakieni, ca raspuns la cererea inaintata de ACLU, in baza Actului privind Libertatea Informatiei. Insa, Presedintele Obama si Departamentul de Justitie au obiectat, la insistentele mai multor lideri militari americani.

Luna trecuta, Congresul a dat Departamentului Apararii autoritatea necesara pentru a interzice desecretizarea celor 44 de fotografii. Apoi, Gates a semnat un certificat de autorizare pentru a impiedica publicarea fotografiilor, spunand ca desecretizarea acestora ar pune in pericol vietile soldatilor americani trimisi in afara tarii.

Acest ordin se aplica pentru toate fotografiile cu persoane detinute in urma unor operatiuni militare din afara tarii, din perioada 11 septembrie 2001 - 22 ianuarie 2009.