Procurorii federali americani au anuntat, joi, ca vor confisca patru moschei si o cladire de 36 de etaje din New York de la o organizatie nonguvernamentala musulmana, suspectata ca are legaturi cu guvernul iranian, transmite AFP. Oficialii americani afirma ca Alavi Foundation a oferit "numeroase servicii" si a trimis fonduri, in mod ilegal, guvernului de la Teheran prin operatiuni de spalare de bani.

Procurorul Preet Bharara a depus o petitie intr-un tribunal din New York prin care cere blocarea unor conturi bancare detinute de fundatie si de o alta companie, Assa Company Limited. Procurorii sustin ca fundatia a trimis bani, incluzand chiria primita pe zgarie-nori, catre Bank Melli, o institutie financiara detinuta de statul iranian. Banca ofera servicii Garzii Revolutionare iraniene si fortelelor de elita Quds.

Bharara solicita, de asemenea, confiscarea unui zgarie-nori si a patru centre islamice din Maryland, Virginia, Texas si California, o decizie considerata extrem de rara in SUA datorita libertatii religioase. Cele patru centre islamice gazduiesc moschei si scoli.

"Asa cum explica in detaliu cererea noastra de astazi, Alavi Foundation a fost in mod efectiv o acoperire a guvernului iranian", a declarat procurorul, care a adaugat ca organizatia non-guvernamentala a fost condusa de "diversi oficiali iranieni, incluzand ambasadori ai Iranului la Natiunile Unite, lucru care a incalcat legile americane".

Statele Unite au acuzat in repetate randuri guvernul de la Teheran ca finanteaza grupari teroriste si ca urmareste sa produca bombe nucleare, desi pretinde ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

Presedintele Barack Obama a anuntat, joi, ca reinnoieste, pentru inca un an, sanctiunile impotriva Iranului, dupa ce a spus Congresului ca "relatiile noastre cu Iranul nu au revenit la normal".