Premierul britanic Gordon Brown a anuntat vineri ca incearca sa convinga aliatii NATO si alte state sa trimita 5.000 de soldati "suplimentari" in Afganistan, in plus fata de intaririle pe care le vor decide Statele Unite ale Americii. "Avem nevoie ca si ceilalti aliati ai NATO sa contribuie", a precizat Brown, subliniind ca Marea Britanie s-a angajat sa trimita 500 de soldati, informeaza AFP.

Trupele britanice vor pleca pe frontul din Afganistan numai cu o conditie: ca si alte state membre ale Natiunilor Unite sa ia decizii similare, a avertizat premierul britanic. "Le-am cerut ajutorul si cred ca vom avea, probabil, 5.000 de soldati in plus in Afganistan". Berlinul a anuntat vineri trimiterea a 120 de soldati in nordul Afganistanului, acolo unde trupele germane numara in prezent 4.300 de soldati.

Premierul britanic a explicat ca a trimis negociatori in 43 de tari. "Suntem pe cale sa-i convingem si sa impartim aceasta sarcina", a continuat acesta. Gordon Brown s-a declarat sigur ca va "convinge tari care au anuntat in urma cu cateva saptamani ca nu vor mai trimite trupe in Afganistan".

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat la mijlocul lunii octombrie ca nu va trimite "niciun soldat in plus" impotriva talibanilor. Gordon Brown a declarat atunci ca aliatii asteapta decizia presedintelui Barack Obama.

Liderul de la Casa Alba a reunit miercuri al optulea consiliu de razboi pentru a discuta despre situatia din Afganistan. Presedintelui american i-au fost prezentate patru propuneri referitoare la efectivele suplimentare si care merg de la 10.000 la 40.000. Trupele americane care se afla deja in Afganistan numara 70.000 de soldati.

"Strategia pe care am prezentat-o este in concordanta cu cea pe care presedintele Obama vrea sa o aplice", a declarat Gordon Brown.