Relatiile dintre Romania si Republica Moldova incep sa reintre normal, dupa mai multi ani de tensiuni care au culminat cu introducerea de vize pentru cetatenii romani. Vineri, vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale, amanate ani la rand de regimul comunist de la Chisinau. Este vorba despre acordul privind micul trafic de frontiera, acordul interguvernamental bilateral privind punctele de trecere a granitei dintre cele doua tari precum si protocolul de amendare a acordului interguvernamental, semnat in 1992 la Bucureşti, privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor.

Premierul Vlad Filat, citat de Radio Romania Actualitati, a declarat ca noua conducere de la Chisinau isi doreste o relatie privilegiata cu Romania si un parteneriat strategic.

Ministrul de Externe din Republica Moldova, Iurie Leanca, si-a exprimat speranta ca cele doua state vor face in scurt timp propuneri concrete, chiar daca din luna aprilie, cele doua tari nu mai au ambasadori.

"Noua guvernare de la Chisinau si-a propus, prin programul sau, sa edifice o relatie de parteneriat strategic european cu Romania si am gasit foarte repede o intelegere sa reluam discutia la nivel de experti. Sunt absolut convins ca atunci cand se discuta intr-o maniera deschisa, constructiva, vom reusi sa mergem intr-o maniera rapida si cu randament maxim" - a adaugat Iurie Leanca.