Cel putin 38 de persoane au murit in nordul Chinei, unde mai multe provincii trec prin cea mai grea iarna din ultimii zeci de ani. Caderile masive de zapada au luat prin surprindere autoritatile chineze, care nu se asteptau ca fenomenul sa ia o asemenea amploare, iar traficul rutier, feroviar si aerian a fost dat peste cap, informeaza AFP.

Ninsorile, provocate in parte de oamenii de stiinta care au incercat astfel sa atenueze seceta care afecteaza nordul tarii, au dus la inchiderea partiala sau totala a aeroporturilor din Beijing si la anularea a sute de zboruri catre China de Nord.

Cel mai grav afectata a fost provincia Shanxi, unde in aceasta saptamana au fost inregistrate peste 500 de accidente rutiere, soldate cu 24 de morti. Cateva provincii au inregistrat cele mai mari caderi de zapada din ultimii 60 de ani si un milion de chinezi sunt izolati, potrivit presei de la Beijing.

Premierul Wen Jiabao a fost joi in provincia Hebei, unde sase persoane au murit, dintre care trei copii, dupa ce acoperisul scolii in care invatau s-a prabusit. Strazi importante au fost inchise temporar si in doar o singura provincie, Shanxi, aproximativ 30.000 de masini au fost blocate in trafic pentru ore intregi. In ceea ce priveste traficul feroviar, joi, cel putin 20.000 de calatori si-au petrecut noaptea in gara de Vest din Beijing.