Un monument german aflat in apropiere de granita cu Polonia, ce a fost ridicat in memoria miilor de persoane care au pierit in urma bombardamentelor trupelor aliate din 1945, a fost profanat de persoane necunoscute, relateaza agentia poloneza PAP, citata de AFP.

Sapte simboluri ale rezistentei poloneze din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial au fost descoperite miercuri dimineata pe monumentul ridicat intr-un cimitir de pe insula comuna Uznam, situata pe granita polonezo-germana.

Janusz Zmurkiewicz, primarul localitatii Swinoujscie, aflata pe partea poloneza a insulei, a condamnat actul vandalic: "In calitate de locuitori ai Swinoujscie si ai insulei comune polonezo-germane Uznam, condamnam cu vehementa profanarea monumentului", a trasmis primarul intr-o declatatie citata de agentia PAP.

"A fost vandalizat un loc menit sa ne aduca aminte de ororile celui mai crunt razboi, soldat cu milioane victime. Cerem prietenilor germani sa accepte regretele noastre sincere si condamnarea ferma a acestui act", a adaugat primarul polonez.

Bombardarea insulei germane Uznam de catre Aliati, in 1945, s-a soldat cu circa 20.000 de morti.