Presa britanica este probabil cea mai vigilenta in privinta banilor europeni cheltuiti de alesi, adica de eurodeputati. De altfel, e foarte vigilenta si in privinta lirelor britanice cheltuite de alesii lor. Ei bine, un fost eurodeputat - Tom Wise, din UK Independent Party - a fost condamnat miercuri la doi ani de inchisoare pentru fraudare de fonduri europene, informeaza European Voice.

Wise a recunoscut ca a folosit mai mult de 40.000 de euro din banii primiti de la Parlamentul European pentru a cumpara vinuri fine si a plati datoriile de pe cartile de credit. Smecheria pe care o facea era sa plateasca un asistent cu 500 de euro pe luna din totalul de 3000 pe care ii primea lunar pentru cheltuieli administrative, bagand in buzunar restul banilor.

Asta s-a intamplat in perioada 2004-2005, iar o publicatie britanica a dezvaluit smecheria.

Ceea ce a facut britanicul este o practica ce s-a mai repetat, si la eurodeputati nemti, probabil si francezi. De-asta s-au si schimbat regulile PE in privinta statutului si a retributiei asistentilor. Numai ca, deocamdata, eu n-am auzit de un caz similar in ultima vreme, in care un fost parlamentar european sa fie condamnat la doi ani de inchisoare. S-ar putea sa-mi scape mie asta si sa existe.

Pe de alta parte, nu ma mira ca s-a intamplat in Marea Britanie. La obsesia presei de-acolo ca alesii, fie ei in tara sau la Bruxelles, toaca banii contribuabililor, iata ca exista si rezultate.

Citeste si comenteaza pe Menaru.