Rusia va reduce livrarile de gaz prin Ucraina catre Europa, daca ucrainenii nu isi platesc factura. Avertismentul a fost lansat de premierul rus Vladimir Putin. "Daca partenerii nostri platesc pentru propriul lor consum, vor primi gaz. Daca nu platesc, nu vor mai primi si daca ei nu primesc, se servesc din gazoductele destinate tranzitului. Daca vor face asa ceva, vom reduce livrarile", a explicat Putin, citat de AFP.

Declaratia a fost facuta de premierul rus in cadrul unei conferinte de presa sustinuta pe aceasta tema cu omologul sau austriac Werner Faymann. Tensiunile dintre Moscova si Kiev sunt o sursa permanenta de neliniste in Uniunea Europeana. Un sfert din gazul consumat de UE provine din Rusia, iar 80% din acesta tranziteaza Ucraina.

Declaratia lui Putin vine la peste o saptamana de la un alt avertisment lansat de fostul lider de la Kremlin. La inceputul lunii noiembrie, acesta declara ca exista riscul ca tranzitul de gaz rusesc via Ucraina sa fie perturbat in urmatoarea perioada, pentru ca Kievul intarzie sa-si plateasca facturile.

Fostul presedinte rus este convins ca Ucraina are banii necesari achitarii facturilor de gaz datorita creditului acordat de Fondul Monetar International, de 10,6 miliarde de dolari.