Cancelarul german Angela Merkel a participat, alaturi de presedintele francez Nicolas Sarkozy, la o comemorare fara precedent a armistitiului din Primul Razboi Mondial. "Sarkozy-Merkel, noua antanta", a titrat cotidianul francez Le Figaro. "Luna de miere Sarkozy-Merkel, sub Arcul de Triumf", a comentat cotidianul L'Express, adaugand ca presedintele francez si cancelarul german nu se mai dezlipesc unul de altul, de trei zile. O apropiere care ar putea insemna noi initiative franco-germane, din 2010.

La doua zile dupa ce au celebrat la Berlin implinirea a 20 de ani de la caderea Zidului, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel s-au reintalnit miercuri dimineata la Paris, pentru a comemora incheierea Razboiului cel Mare. "O ceremonie inedita, conceputa ca un nou episod al prieteniei franco-germane", scrie L'Express. Este pentru prima oara cand un sef german de guvern participa alaturi de un presedinte francez la comemorarea armistitiului razboiului 1914-1918, care a marcat infrangerea armatei germane.

"Prietenia dintre Germania si Franta este o comoara", a declarat Nicolas Sarkozy, citat de AFP. In replica, Angela Merkel a precizat ca "impreuna ne confruntam cu istoria noastra. Aceasta istorie, de secole intregi, ne uneste, fie in episoade fericite, fie nefericite". "Stiu ca ce a fost nu poate fi sters. In acelasi timp, exista o forta care ne ajuta sa suportam ceea ce s-a intamplat. Si aceasta forta este reconcilierea", a continuat Merkel.

Gest fara precedent al cancelarului german, care a facut ca imnul german sa se auda pentru prima oara intr-un astfel de context la Arcul de Triumf din Paris. "Reconcilierea si prietenia franco-germana sunt un cadou, libertatea pe continentul european este un miracol si noi stim foarte bine cat au costat toate acestea", a continuat Angela Merkel.