Presedintia suedeza a Uniunii Europene convoaca summit extraordinar pe 19 noiembrie la Bruxelles, pentru alegerea noilor posturi cheie de presedinte si sef al diplomatiei UE. Anuntul a fost facut de Roberta Alenius, purtator de cuvant al premierului suedez Fredrik Reinfeldt. "Un summit va avea loc pe 19 noiembrie la Bruxelles", pe tema noilor posturi create prin Tratatul de la Lisabona, a declarat purtatorul de cuvant, citat de AFP.

"Premierul suedez va incepe un al doilea tur al consultarilor si spera sa fie in masura sa prezinte candidatii joia viitoare", a continuat Roberta Alenius. Presedintia suedeza a finalizat o prima sesiune de consultari cu 26 de alti sefi de stat si de guvern din UE, dar inca nu exista un consens privind gasirea unui candidat pentru fiecare pozitie, a explicat purtatorul de cuvant.

Alegerea presedintelui si a sefului diplomatiei Uniunii se anunta mai complicata decat se estimase. Nu exista inca un consens in privinta numelui, in conditiile in care Londra continua sa il sustina pe fostul premier Tony Blair la presedinitia UE, scrie AFP.

Favorit pe postul de presedinte al Consiliului European ramane seful guvernului belgian, crestin-democratul Herman Van Rompuy, sustinut de Paris si Berlin, potrivit diplomatilor. In ceea ce priveste presedintia Uniunii, alte nume evocate pentru ocuparea acestui post sunt olandezul Jan Peter Balkenende, luxemburghezul Jean-Claude Juncker sau fosta presedinta a Letoniei Vaira Vike-Freiberga.