Autoritatile chineze au executat noua persoane, condamnate la moarte dupa revoltele interetnice din luna iulie din provincia Xinjiang. "Primul grup de noua persoane a fost recent condamnat la moarte, iar oamenii au fost deja executati, cu aprobarea Curtii Supreme", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al guvernului Hou Hanmin.

Acesta a refuzat sa precizeze cand au avut loc executiile sau locul unde oamenii au fost executati. Informatiile vin la doua luni dupa izbucnirea unui alt scandal in regiune musulmana din nord-estul Chinei. Chinezii Han - etnie majoritara - i-au acuzat pe Uiguri - minoritari musulmani, ca i-au atacat pe strada cu seringi cu substante periculoase. In cele din urma, autoritatile chineze au rezolvat controversa si au anuntat ca seringile nu contineau nicio substanta nociva.

In luna iulie, regiunea din nord-vestul tarii a fost scena unor proteste violente. Xinjiang este o regiune autonoma care numara aproximativ 8,3 milioane de uiguri - populatie musulmana; pe acest teritoriu au loc in mod frecvent proteste, uigurii acuzand guvernul chinez ca favorizeaza in mod voit si constant chinezii han din regiune. Cele mai vizibile discrepante dintre cele doua etnii sunt in orasul Urumqi, capitala regiunii Xinjiang. Jumatate de oras este locuit de uiguri, iar jumatate de han.

In partea in care traiesc chinezii han, pietele sunt modernizate, iar infrastructura este dezvoltata. In acest context, uigurii ii acuza in mod frecvent pe etnicii Han ca ii trateaza ca pe cetateni inferiori.

De cealalta parte, oficialii de la Beijing sustin ca masurile pe care le iau in zona au ca scop doar "lupta impotriva terorismului" si acuza disidentii uiguri aflati in exil ca poarta responsabilitatea organizarii demonstratiilor de duminica.

Potrivit informatiilor oficiale, cel putin 197 de persoane au fost ucise in timpul protestelor din 5 iulie, majoritatea chinezi Han - etnie ultra-majoritara in China. Congresul mondial uigur, condus de disidentul aflat in exil Rebiya Kadeer, a anuntat, insa, ca numarul real al victimelor este mult mai mare decat cel anuntat de oficiali: intre 600 si 800 de oameni au fost omorati in violentele din nord-vestul Chinei.