Iranul refuza sa trimita in strainatate uraniu imbogatit, pentru a primi in schimb combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran. Anuntul a fost facut de presedintele Comisiei de Afaceri Externe din Parlament, Alaeddine Boroujerdi. "Nu exista niciun plan de trimitere a unei parti de 1.200 de kilograme de uraniu imbogatit, pentru a primi combustibil", a declarat oficialul, citat de AFP.

"La aceasta ora, expertii nostri cerceteaza metodele prin care sa obtinem combustibil. Ali Ashgar Soltanieh (reprezentantul Iranului la AIEA) negociaza in prezent pentru a gasi o solutie", a declarat el. Pe 21 octombrie, in cadrul unei reuniuni organizate la Viena intre Iran, Franta, Rusia si Statele Unite, Agentia internationala de energie atomica a propus un proiect de acord, prin care Teheranul sa primeasca combustibil nuclear pentru reactorul de la Teheran.

Termenii acestui acord prevedeau ca Iranul sa exporte mare parte din uraniul "usor" imbogatit catre Rusia, unde procesul urma sa continue. Franta trebuia apoi sa asigure livrarea combustibilului nuclear, pentru a asigura functionarea reactorului de la Teheran. Moscova, Parisul si Washingtonul si-au dat rapid acceptul, insa Teheranul a intarziat sa dea un raspuns ferm.

Vineri, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca Iranul prefera sa cumpere combustibilul de care are nevoie si ca este gata pentru noi negocieri pe acest subiect. "Am informat AIEA ca vrem sa cumparam combustibil. Agentia ne-a spus ca sunt cateva state pregatite sa ne vanda acest combustibil. Discutam cu ele pentru tranzactie", a explicat Ahmadinejad.

Ayatollahul Khamenei ataca dur Washingtonul: SUA ascund la spate un pumnal, cand zambesc Iranului

Refuzul presedintelui de a respecta acordul de la Viena vine dupa un atac fara precedent al ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, impotriva Casei Albe. "Acest nou presedinte american a trimis mesaje orale si scrise prin care a propus sa intoarcem pagina si sa cooperam pentru a regla problemele lumii. (...) Natiunea iraniana nu va fi pacalita de tonul conciliant al Statelor Unite si isi va apara drepturile, independenta si libertatea", a avertizat ayatollahul, intr-un discurs dur, sustinut la televiziunea iraniana de stat. "De fiecare data cand responsabilii americani pretind ca zambesc la Iran, ascund la spate un pumnal", a continuat liderul spiritual.

In urma cu doua saptamani, Casa Alba avertiza Iranul ca nu dispune de un termen "nelimitat" pentru a accepta oferta nucleara internationala. "Timpul nu este nelimitat pentru presedintele Barack Obama", a declarat vineri purtatorul de cuvant Robert Gibbs, dupa ce raspunsul Iranului la propunerea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica pare sa indice noi intarzieri.

Rusia tempereaza SUA: Maximum de rabdare, sa negociem cu Iranul

In tot acest timp, Rusia transmite apeluri repetate catre comunitatea internationala sa aiba "maximum de rabdare" in criza nucleara declansata de Iran. Moscova reitereaza astfel sprijinul acordat autoritatilor de la Teheran. "Intreaga lume trebuie sa se concentreze pe dinamica negocierilor", a declarat viceministrul rus de externe, Serguei Riabkov, negociatorul Kremlinului in acest dosar.