Ministerul Sanatatii de la Sofia a anuntat, vineri, ca a declarat epidemie de gripa noua la nivel national, dupa inmultirea ingrijoratoare a cazurilor de persoane infectate cu virusul A(H1N1), transmite Novinite. Initial, Inspectoratul de Sanatate de la Sofia afirmase ca va declara epidemie de gripa noua in capitala bulgara, incepand de luni, 9 noiembrie.

Autoritatile sanitare bulgare au luat aceasta decizie dupa ce numarul cazurilor de imbolnaviri a atins 210 la 10.000 de persoane. Sase persoane au murit in Bulgaria din cauza complicatiilor provocate de contactarea virusului.

Ca urmare, toate scolile din Bulgaria vor fi inchise in urmatoarea saptamana (9-14 noiembrie). Ministerul bulgar a recomandat limitarea numarului de evenimente publice in aceasta perioada.

De asemenea, orice decizie legata de inchiderea creselor si a universitatilor va fi luata la nivel local.

Ministerul Sanatatii a precizat ca nu exista obligatia inchiderii cinematografelor, teatrelor, librariilor si a altor institutii publice, in ciuda declararii epidemiei.

Pe de alta parte, Inspectoratul de Sanatate de la Sofia a afirmat ca va declara epidemie de gripa noua in capitala bulgara, incepand de luni, 9 noiembrie.

Numarul imbolnavirilor cu virusul A(H1N1) in Sofia a ajuns la nivelul epidemic de 180 de cazuri la 10.000 de persoane. Cei mai multi pacienti s-au inregistrat in randul persoanelor active, in varsta de peste 20 de ani.

Novinite a precizat ca Inspectoratul Scolar din capitala bulgara a demarat pregatiri pentru o posibila epidemie in toate scolile din Sofia.

De asemenea, in orasul Plovdiv, autoritatile vor suspenda toate cursurile scolare incepand de luni.

Agentia de stiri afirma ca 20 dintre cele 28 de districte din Bulgaria au declarat epidemie de gripa noua. Deocamdata, Bulgaria nu are vaccinul necesar, el urmand sa fie importat din Germania si Suedia.