Un politician neo-zeelandez propune o solutie originala pentru stoparea abuzurilor impotriva copiilor - oferirea de stimulente financiare pentru paturile sociale declasate, in schimbul renuntarii la dreptul de a avea copii, relateaza news.com.au.

"Exista un grup in societatea noastra care nu ofera nicio speranta copiilor lor, nicio oportunitate, si asta din momentul in care s-au nascut", a afirmat primarul districtului Wanganui, Michael Laws, intr-o declaratie postata pe site-ul unui post radiofonic din Noua Zealanda.

"Acesti asa-zisi 'parinti' sunt binecunoscuti de autoritati .. si totusi autoritatile pot interveni doar dupa ce copilul a fost ranit".

"Ar mult mai bine daca am oferi acestei clase dezavantajate stimulente financiare pentru contraceptie, avand in vedere mediul toxic pe care il vor oferi copiilor lor", a spus Laws.

Primarul crede ca "efectele financiare si sociale pentru comunitatea noastra vor fi considerabile", daca masura este pusa in practica.

"Exista prea multi oameni care nu ar trebui sa aiba copii", a subliniat Michael Laws.

Primarul, alaturi de familia sa
Primarul, alaturi de familia sa
Foto: www.radiolive.co.nz

El a afirmat insa ca ziarul Dominion-Post l-a citat gresit cand i-a atribuit declaratia potrivit careia toti cei care primesc ajutoare sociale ar trebui sterilizati.

Laws a notat pe site-ul sau ca "majoritatea beneficiarilor de ajutoare sociale sunt parinti buni".

Yesterday's Dominion-Post a scris, in editia de miercuri, ca primarul ar fi declarat: "Daca dam 10.000 de dolari anumitor oameni si le spunem 'va sterilizam voluntar' atunci toata societatea ar avea de castigat''. "Ar fi mai putini copii morti si mai putine probleme sociale".

Declaratiile au fost facute in contextul mortii unui copil de doi ani, Karl Perigo-Check, care era fiul unui criminal.

Noua Zeelanda ocupa locul trei in randul statelor membre OECD din punct de vedere al mortalitatii infantile din cauza tratamentelor abuzive, cu patru locuri inaintea Australiei, potrivit UNICEF.

Tara de la antipozi ocupa locul 5 in ceea ce priveste copiii batuti de parinti si abuzurile sexuale asupra acestora.