Presedintele afgan Hamid Karzai, declarat castigator al alegerilor prezidentiale, le-a cerut marti "fratilor talibani" sa revina in Afganistan, in prima declaratie publica dupa anuntul realegerii sale in functie, din ziua precedenta, relateaza AFP.

"Vom incerca sa readucem pacea in toata tara, imediat ce va fi posibil. Facem apel la fratii nostri talibani sa revina in Afganistan si cerem, in aceasta privinta, ajutorul comunitatii internationale", a afirmat Hamid Karzai.

Puterea de la Kabul sustine ca principalii lideri talibani se ascund in tara vecina Pakistan.

Pacea va fi posibila atunci cand "toti afganii vor fi uniti si vor vorbi aceeasi limba, lucrand impreuna pentru construirea unui guvern de uniune care sa reprezinte toti afganii", a continuat el.

Hamid Karzai i-a propus de mai multe ori mollahului Omar, seful suprem al talibanilor, dar si altor lideri ai insurectiei islamiste, sa revina pe scena politica, garantandu-le securitatea in fata fortelor internationale de pace, apeluri care au ramas insa fara raspuns.

Afganistanul se confrunta cu o puternica insurectie a talibanilor, alungati de la putere la sfarsitul anului 2001, in ciuda unei prezente masive a 100.000 de militari straini in aceasta tara.

Talibanii resping oferta lui Karzai

Talibanii au respins insa mana intinsa de presedintele Hamid Karzai, calificand apelul adresat de acesta "fratilor talibani" drept "cuvinte goale de continut".

"Nu acordam nicio atentie ofertei de pace facuta de Karzai pentru ca stim ca sunt cuvinte goale fara continut", a declarat Yusuf Ahmadi, un purtator de cuvant al talibanilor.

"Nu este pentru prima oara cand Karzai face astfel de declaratii. A spus lucrul asta de mai multe ori. Este o marioneta si guvernul sau este unul format din marionete (...) Nu are autoritatea sa ia astfel de decizii", a adaugat Ahmadi.