Abdullah Abdullah, rivalul lui Hamid Karzai la presedintia afgana, a anuntat duminica ca a decis sa se retraga de la turul doi al alegerilor, programt la 7 noiembrie, informeaza CNN. Prin acest gest, Abdullah "ii ofera" lui Karzai un nou mandat de cinci ani in fruntea Afganistanului. El si-a sfatuit sustinatorii sa nu demonstreze pe strazi, sa fie calmi si sa decida singuri daca voteaza la scrutinul organizat la sfarsitul saptamanii viitoare.

"Vreau ca gestul meu sa fie un exemplu pentru viitor, astfel incat nimeni sa nu mai incerce vreodata sa foloseasca frauda pentru a abuza drepturile poporului afgan", a declarat Abdullah, in cadrul unei conferinte de presa.

Observatorii internationali au declarat ca primul tur de scrutin a fost marcat de numeroase fraude. Actualul presedinte, Hamid Karzai, a respins insa acuzatiile la adresa sa, iar un purtator de cuvant al Comisiei electorale a anuntat ca scrutinul va avea loc.

New York Times anuntase sambata retragerea lui Abdullah, citand informatii furnizate de diplomati occidentali si de persoane apropiate acestuia.

O sursa apropiata de conducerea afgana declarase, vineri, ca negocierile dintre presedintele Hamid Karzai si oponentul sau au esuat.

Fostul ambasador american in Afganistan, Zalmay Khalilzad, a anuntat, joi, ca este posibil ca Abdullah sa abandoneze cursa electorala pentru ca nu mai are foarte multe fonduri si are mari sanse sa piarda cu mai putine voturi decat in prima runda.

Pe de alta parte, talibanii au amenintat ca vor lansa atacuri pe 7 noiembrie si au cerut anularea scrutinului.