Imbulzeala, cozi interminabile si ambuteiaje in trafic, sambata seara, in zonele in care se gaseau cele 3 restaurante McDonald's din Islanda. Sute de islandezi au luat cu asalt restaurantele McDonald's cu cateva ore inainte de inchidere, pentru a manca ultimul hamburger, anunta AFP. Toate cele 3 restaurante din Islanda ale lantului american si-au inchis portile sambata, la miezul noptii, din cauza pierderilor generate de criza economica.

Compania McDonald's a anuntat, saptamana aceasta, ca urma sa inchida toate cele trei restaurante de pe teritoriul Islandei pe 31 octombrie. De cand a fost facut anuntul, restaurantele au devenit neincapatoare, oamenii stand la cozi interminabile pentru a comanda mancarea de tip fast-food. Vineri, la orele pranzului, parcarea de langa unul dintre restaurante era plina, iar angajatii abia mai puteau face fata numarului mare de clienti.

In ultimele cateva zile, vanzarile de la restaurantele McDonald's din Islanda au fost mai mari ca niciodata, atingand numarul de 10,000 de burgeri pe zi.

McDonald's a avut de suferit in Islanda din cauza deprecierii dramatice a monedei nationale, coroana. Incepând din martie 2008, valoarea euro in raport cu coroana islandeza a crescut cu 80%.

In plus, compania Lyst Hr., care detine franciza McDonald's in Islanda, a fost obligata prin contract de catre McDonald's sa importe toate produsele folosite din Germania, iar preturile s-au dublat in ultimul an.

Lyst Hr. intentioneaza sa redeschida restaurantele sub un nume nou, Metro, unde va folosi produse locale. 90% dintre actualii angajati vor fi pastrati.