Presedintele american Barack Obama a declarat, sambata, ca in prezent Statele Unite isi revin din recesiune si ca "sute de mii de locuri de munca" au fost create prin investitii importante realizate de Administratia sa, transmite AFP. "Astazi, sunt bucuros sa ofer cateva vesti bune care, desi nu sunt motiv de sarbatoare, sunt fara indoiala un motiv sa credem ca ne indreptam in directia cea buna", a declarat liderul de la Casa Alba, in discursul sau radio saptamanal.

Liderul american s-a referit la statisticile publicate in aceasta saptamana, care au indicat ca Produsul Intern Brut al SUA a crescut in cel de-al treilea trimestru, pentru prima data in ultimul an.

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de presedintele Obama:

  • astazi, sunt bucuros sa ofer cateva vesti bune care, desi nu sunt motiv de sarbatoare, sunt fara indoiala un motiv sa credem ca ne indreptam in directia cea buna
  • Recovery Act, pachetul de stimulare in valoare de 787 de miliarde de dolari, aprobat la inceputul acestui an, a ajutat la crearea sau salvarea a peste un milion de locuri de munca (AFP precizeaza ca datele publicate pe pagina de internet a comisiei independente care monitorizeaza masurile din planul de stimulare arata ca, pana la 30 septembrie, au fost create sau salvate 640.329 de locuri de munca. Datele se refera insa doar la jumatate din fondurile cheltuite, iar numarul real de locuri de munca este de peste un milion, cred oficialii)
  • am salvat locuri de munca inchizand gaurile din bugetele locale, pentru a preveni concedierea a sute de mii de politisti, pompieri si profesori
  • am creat sute de mii de locuri de munca prin cea mai mare investitie in drumurile noastre de la crearea autostrazilor si prin cele mai mari investitii din istorie in educatie, cercetare medicala si energie alternativa
  • economia pe care o vedem in acest moment nu mai este una bazata pe carti de credit cu dobanzi mari, speculatii salbatice si pe vechea politica "dau lovitura sau pierd", ci, mai degraba, e una bazata pe o fundatie solida, sprijinand o crestere care e puternica, sustinuta si impartasita la scara mare de familiile din clasa de mijloc din America

Departamentul Comertului a anuntat in aceasta saptamana ca economia Statelor Unite a crescut in cel de-al treilea trimestru cu 3,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa patru trimestre consecutive de contractie. In trimestrul anterior, Produsul Intern Brut (PIB) al SUA a scazut cu 0,7%.

Ritmul de crestere al celei mai mari economii din lume s-a situat peste estimarile analistilor, care prognozau un avans de 3,3%.

Potrivit datelor, avansul economiei americane s-a datorat cresterii cheltuielilor de consum si a investitiilor in constructia de locuinte.

Opozitia republicana sustine insa ca cifrele prezentate de Obama mascheaza esecul politicilor sale. Ei prezinta ca dovada rata somajului, de 9.8%, cea mai mare din ultimii 26 de ani.