Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat vineri ca nicio ratiune de stat nu poate justifica milioanele de victime ale regimului stalinist - una dintre rarele ocazii in care liderul de la Kremlin condamna dictatorul sovietic atat de venerat de rusi, noteaza AFP.

"Nimic nu poate fi mai presus de viata umana. Nimic nu poate justifica represiunile", afirma Medvedev, pe blogul lui, cu ocazia zilei dedicate comemorarii victimelor represiunilor politice.

Seful statului considera ca victimele regimului stalinist trebuie sa aiba acelasi loc in memoria colectiva ca si marile victorii ale tarii, precum cea din 1945 - un adevarat fundament al sentimentului national rusesc.

"Memoria tragediilor nationale este la fel de sfanta ca si cea a victoriilor", spune el. "Este foarte important ca tinerii (...) sa fie constienti de una dintre cele mai mari tragedii ale istoriei rusilor".

Milioane de persoane au fost ucise in perioada colectivizarilor fortate si a epurarilor politice care au jalonat ascensiunea lui Iosif Visarionovici Stalin la putere, in anii 1920 - 1930.

"Sunt unii care spun chiar si azi ca aceste victime erau justificate prin prisma unor ratiuni supreme de stat (..) Dar nicio dezvoltare, niciun succes, nicio ambitie nu pot fi atinse cu pretul durerii si al pierderii de vieti omenesti", a afirmat presedintele Rusiei.

ONG-ul rusesc Memorial a salutat pozitia adoptata de Kremlin, declarandu-se insa circumspect in conditiile in care opinia publica il percepe pe Stalin drept salvatorul Patriei si artizanul victoriei asupra Germaniei naziste.

Semn ca raman inca multe de facut: doar 500 de persoane s-au adunat vineri in fata sediului FSB (ex-KGB) pentru a aduce un omagiu victimelor stalinismului

In opinia Memorial, esentiala este "destalinizarea" societatii rusesti.

"In spatele dezbaterii asupra lui Stalin se ascunde cea asupra Rusiei de astazi si de maine. Ce este mai important? Valorile statului sau valorile individului? Grandoarea unei natiuni si victoriile sale, sau omul si pretul acestei grandori?", se intreaba Memorial.

La 20 de ani de la caderea URSS, monumentele dedicate represiunii staliniste sunt foarte rare in Rusia iar manualele scolare pastreaza tacerea asupra acestei pagini a istoriei.