Fostul presedinte francez Jacques Chirac a fost trimis in instanta pentu deturnare de fonduri publice intr-o afacere care dateaza de pe vremea in care era primar al Parisului, a anuntat vineri AFP, care a mai precizat ca acest lucru constituie o premiera in istoria recenta a Frantei.

Chirac, care pana acum a fost protejat de functia pe care o avea in Stat, a fost inculpat inca din 2007 in dosarul in care e acuzat ca ar fi facut angajari fictive la Primaria din capitala Frantei, unde si-a exercitat mandatul de primar intre 1977 si 1995.

Potrivit dosarului de instructie, Chirac ar fi infiintat 35 de posturi fictive, in timp ce fostul presedinte vorbeste despre 21 de posturi presupuse a fi fictive.

Reprezentantul Ministerului de Justitie a declarat ca strict din punct de vedere juridic, infractiunile sunt prescrise, data fiind data la care ele au avut loc, adica 1992.

Purtatorul de cuvant al partidului aflat la putere, UMP a afirmat ca este regretabil ca un personaj iubit de francezi, cum este Chirac, sa ajunga la sfarsit de cariera la mana Tribunalului. La randul ei, socialista Ségolène Royal a declarat ca o condamnare a fostului sef de stat nu va fi un semnal pozitiv pentru imaginea Frantei.

In prezent, Jacques Chirac se ocupa de fundatia pe care a infiintat-o si care are ca scop dezvoltarea dialogurilor interculturale. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, la 13 octombrie, Chirac se bucura de 76% dintre opiniile favorabile, fiind in fruntea politicienilor francezi.