Comentand rezultatele exercitiilor militare recent incheiate “Vest-2009”, seful Statului major general rusesc, Nikolai Makarov, a declarat ca principala misiune a manevrelor a constat in “testarea trecerii la noul sistem de coordonare a fortelor militare”.

Problema este, scrie Vremia novostei, ca aceasta trecere presupune un anumit nivel de dotare a trupelor. Or, spre deosebire de armatele SUA si NATO, dotate in proportie de 70% cu armament modern si nou, pentru armata rusa acest procent nu depaseste 10%.

Iata de ce, scrie publicatia, se ridica fireasca intrebare: despre ce trecere la un nou sistem de coordonare a actiunilor militare poate fi vorba in cazul trupelor militare rusesti, dotata cu precadere cu armament si tehnica de lupta fabricate in anii '70-'80?

Cotidianul estimeaza ca neajunsurile armatei ruse au fost puse cu prisosinta in evidenta in conflictul din Georgia, cand s-au constatat posibilitatile slabe de care dispune armata rusa in domeniul strangerii de informatii si comunicatii, precum si gradul scazut de automatizare a proceselor de coordonare a trupelor si armamentului, nivelul scazut de protectie al anumitor tipuri de arme si unitati de infanterie.