Pentagonul a supravegheat luna aceasta un joc de razboi strict secret: ofiterii au testat si au supus la diferite manevre fictive doua strategii militare diferite pentru Afganistan. Cele doua optiuni principale au fost transmise apoi de Pentagon catre Casa Alba, de unde asteapta raspunsul presedintelui Barack Obama. Acesta va decide daca va trimite sau nu intariri in teatrul de razboi, in urmatoarele saptamani. Informatia a fost publicata de cotidianul american Washington Post, care citeaza inalti oficiali militari, sub protectia anonimatului.

Exercitiul, condus de amiralul Mike Mullen - seful statului major interarme american, a examinat posibilitatea de a trimite inca 44.000 de militari in Afganistan, pentru a conduce lupta impotriva insurgentilor si pentru a stabili un guvern care sa controleze intreaga tara. A doua ipoteza testata se refera la trimiterea a maximum 15.000 de soldati, ca parte a unei abordari militare "de combatere a terorismului".

Ambele optiuni au fost extrase dintr-o analiza detaliata, realizata de generalul Stanley A. McChrystal, care se afla la comanda fortelor americane si ale NATO din Afganistan. Informatiile au fost puse recent la dispozitia presedintelui american, de secretarul apararii Robert M. Gates.

"Jocul de razboi" al Pentagonului a incercat sa detaseze modul in care talibanii, guvernele afgan si pakistanez si aliatii NATO ar reactiona la fiecare dintre scenarii. Amiralul Mike Mullen, una dintre figurile cheie ale jocului, si-a anuntat concluziile in discutiile cu oficiali de la Casa Alba.

Barack Obama trebuie sa anunte "saptamanile viitoare" strategia pentru Afganistan. In urma cu aproape doua saptamani, cotidianul Washington Post scria ca presedintele american a decis sa trimita in Afganistan inca 13.000 de soldati americani, in plus fata de 21.000 cat anuntase in luna martie, fara sa faca vreun anunt de presa in acest sens.