Guvernul din Etiopia a cerut comunitatii internationale un ajutor de 175 milioane de dolari pentru a face fata secetei ce afecteaza estul Africii, amintind de foametea din urma cu 25 de ani ce a dus la moartea a peste 1 milion de persoane, scrie The Wall Street Journal.

Mai bine de 23 milioane de persoane din estul Africii dispun de resurse limitate de apa si mancare, in mare parte datorita secetei, conform organizatiei non-guvernamentale Oxfam International. Principalele cauze care au adus regiunea intr-o asemenea situatie sunt lipsa ploilor, care se resimte si in pretul crescut al alimentelor, si investitiile insuficiente in agricultura.

"Este cea mai grava seceta din ultimii 10 ani", a declarat Paul Smith-Lomas, directorul regional al Oxfam International. Perioadele secetoase din regiune din ce in ce mai dese pun in dificultate chiar si tarile mai dezvoltate din zona. "Acesta a fost un an rau dintr-o serie de ani rai", a mai declarat Smith-Lomas.

Mitiku Kassa, ministrul etiopian pentru situatii de urgenta, a declarat ca numarul persoanelor ce depind de aceste ajutoare a crescut de la 4.9 milioane anul trecut la 6.2 milioane in prezent, dintr-o populatie de 83 de milioane. O parte din cele 175 milioane de dolari vor fi investiti in agricultura, iar restul sumei reprezinta ajutoare sanitare si 160.000 tone de hrana.