Amprenta de carbon lasata de un caine de companie este dubla fata de cea produsa de un Land Cruiser care merge 10.000 de km pe an, potrivit unor studii realizate de doi profesori universitari si citate de publicatia The Dominion Post. Brenda si Robert Vale afirma in cartea lor "Time to Eat the Dog: The real guide to sustainable living" ca proprietarii animalelor ar trebui sa inlocuiasca cainii si pisicile cu animale pe care le pot manca, precum puii de gaina sau iepurii.

Cei doi profesori, care predau la Victoria University in Wellington (Noua Zeelanda), afirma ca emisiile de dioxid de carbon produse de animalele de companie sunt foarte mari, daca se iau in considerare si ingredientele folosite pentru mancarea de caini si pisici, precum si terenul necesar pentru cultivarea plantelor.

"Daca ai un Ciobanesc german sau un caine de dimensiuni identice, impactul anual este similar celui produs de o masina mare", a declarat Brenda Vale, adaugand: "Multi oameni sunt ingrijorati ca au un SUV insa nu-si fac probleme ca detin un Alsacian. Ceea ce noi afirmam este ca, poate, ar trebui sa-ti pui intrebari, deoarece impactul asupra mediului este acelasi".

Cei doi profesori au publicat rezultatele mai multor analize in revista New Scientist. Potrivit acestora, un caine de dimensiune medie produce un numar dublu de emisii de carbon comparativ cu o Toyota Land Cruiser, condusa 10.000 de km anual.

Amprenta de carbon a unei pisici este putin mai mica decat cea a unui Volkswagen Golf, un pestisor echivaleaza cu doua telefoane mobile, in timp ce emisiile de carbon pentru doi hamsteri sunt identice cu cele produse de un televizor cu plasma.

Cei doi au declarat ca titul cartii urmareste sa socheze insa ei sunt convinsi ca reintroducerea animalelor de companie necarnivore in orase va ajuta la incetinirea incalzirii globale.

Publicatia precizeaza ca sotii Vale nu detin acasa caine sau pisica.