Mohamed ElBaradei, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), a prezentat, miercuri, o prima varianta a unui acord intre SUA, Rusia, Franta, pe de-o parte si Iran, pe de alta parte.

Acest acord va trebui aprobat pana vineri atat de Iran, cat si de celelalte trei state. Prin acest acord se incearca diminuarea rezervei de uraniu imbogatit a Iranului, pentru a alunga suspiciunile potrivit carora acesta elaboreaza arme de distrugere in masa.

Potrivit acordului, Iranul ar trebui sa transporte 1,2 tone din rezerva sa de 1,5 tone de uraniu slab imbogatit in Franta si Rusia pana la sfarsitul acestui an. Uraniul va fi transformat apoi in combustibil nuclear care va fi folosit in scopuri medicale la Teheran.

Iranul a refuzat ca raspunda daca va sustine acest plan, insa delegatul iranian la AIEA a sugerat ca guvernul sau ar putea cere niste modificari.

"Trebuie sa studiem in detaliu acest text si sa revenim cu opinii, sugestii, comentarii astfel incat, in final, sa adoptam o solutie amiabila. Acest eveniment este binevenit, iar noi cooperam pe deplin", a declarat Ali Asghar Soltanieh, ambasador iranian la AIEA, potrivit Reuters.