Presedintele israelian, Shimon Peres, a respins un raport emis de Natiunile Unite pe tema conflictului din Fasia Gaza, catalogandu-l ca "partinitor" si "nedrept" in cadrul unui interviu acordat CNN.

Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU a aprobat raportul saptamana trecuta, raport in care atat israelienii, cat si palestinienii sunt acuzati ca au intreprins actiuni ce au determinat crime de razboi si posibil si crime impotriva umanitatii, in timpul ofensivei care s-a incheiat in ianuarie. Peres a insistat asupra dreptului Israelului de a se apara si a spus ca Natiunile Unite "risca sa sustina teroristii, in loc sa sustina lupta impotriva teroristilor".

"Daca nu putem lupta impotriva teroristilor, atunci nu ne apara nimeni. Nu am cerut nimanui sa lupte in locul nostru, insa dreptul la auto-aparare nu este negociabil" a declarat presedintele israelian, adaugand ca "eu cred ca am aratat curaj in razboi si am aratat devotament pentru pace si ne vom lupta in continuare pentru pace".

Israelul sustine ca ofensiva sa in Gaza, in cadrul operatiunii Cast Lead, urmarea sa ii impiedice pe palestinieni sa lanseze rachete si obuze spre Israel dinspre Fasia Gaza, controlata de Hamas.

In plus, Peres a avertizat comunitatea internationala ca trebuie sa se concentreze asupra Iranului si sa-l impiedice sa produca arme nucleare: "Imi este teama ca oamenii au trecut de la prevenire la inspectare. Nu este acelasi lucru, mai ales atunci cand vine vorba de Iran" a spus Shimon Peres, adaugand ca Israelul prefera mijloacele pasnice pentru a preveni inarmarea nucleara a Iranului, fara, insa, a exclude total calea militara.

Intrebat daca Israelul detine arme nucleare, Peres a ramas evaziv: "Stiu ca Israelul este suspectat ca ar detine arme nucleare. La aceasta intrebare va raspund cu un zambet. Este suficient ca suntem suspectati. Suspiciunile functioneaza ca factori inhibitori, iar acesta este scopul nostru".

Pentru mai multe informatii accesati

- Raportul Consiliului pentru Drepturile Omului - A/HRC/ 12/48, "Human Rights in Palestine and Other Arab Territories"

- Rezolutia Consiliului pentru Drepturile Omului in care este criticata ofensiva din Fasia Gaza - A/HRC/RES/S-12/1 - "The human rights situation in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem"