Rusia nu se opune perspectivelor europene ale Serbiei, a declarat marti liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, adaugand ca Moscova isi sustine deplin aliatul politic din Balcani, care ar putea deveni un "important actor energetic regional", precum si pozitia Belgradului in chestiunea Kosovo, relateaza AFP.

Cele doua tari au semnat mai multe acorduri de cooperare, partile negociind in prezent acordarea unui imprumut de un miliard de euro, in beneficiul Serbiei.

Rusia doreste sincer ca Serbia "sa se transforme intr-un important actor energetic regional, care va participa la distributia si la transportul gazului natural rus", a subliniat Medvedev, in conditiile in care Gazprom si compania sarba de gaz Srbijagas au semnat marti un protocol privind tronsonul gazodoctului South Stream.

Cele doua companii au mai semnat si un protocol privind constructia, pentru 25 de milioane de euro, a unui depozit subteran de gaze naturale cu o capacitate de 450 de milioane de metri cubi.

Medvedev a asigurat Serbia de sprijinul Rusiei in privinta problemei Kosovo. "Rusia va sustine intotdeauna Serbia in apararea suveranitatii si a integritatii teritoriale", a spus el, intr-o declaratie de presa.

Presedintele Tadici si-a exprimat "recunostinta" fata de Rusia: "Asteptam cu calm decizia Curtii Internationale de Justitie (CIJ) si vom fi la acel moment, din nou, pregatiti sa negociem cu albanezii din Kosovo o solutie pasnica la problema kosovara".

Audierile asupra acestei chestiuni vor debuta in fata CIJ la inceputul lui decembrie.

Intr-un discurs sustinut in fata parlamentului sarb, Medvedev a subliniat ca Rusia nu are nicio "alergie" la extinderea Uniunii Europene.

"Esential pentru Rusia este ca integrarea noilor state in UE sa nu atinga cooperarea bilaterala", a explicat el.

Profitand de aniversarea eliberarii Belgradului, in 20 octombrie 1944, de Armata Rosie si de partizanii lui Josip Broz Tito, Dmitri Medvedev a critica dur orice incercare de comparatie intre Germania si Rusia stalinista.

"Nimeni nu poate idealiza regimul stalinist. Dar nu Uniunea Sovietica a inceput razboiul. Toti oamenii cinstiti stiu acest lucru", a spus el.