Un tribunal elvetian a respins marti apelul regizorului Roman Polanski de a fi eliberat din arest, in asteptarea extradarii sale in Statele Unite. "Potrivit legii elvetiene, detentia este o regula in timpul desfasurarii procedurii de extradare", a anuntat Tribunalul Federal Elvetian, citat de Reuters. "Curtea a considerat ca riscul ca Roman Polanski sa fuga, daca este eliberat din custodie, este mare", au precizat judecatorii elvetieni.

Tribunalul a anuntat in urma cu o luna ca a primit o plangere formulata de Polanski, care contesta mandatul de arestare. Avocatul sau din Paris a declarat, pe de alta parte, ca va solicita eliberarea pe cautiune a regizorului. "Cerem sa fie eliberat, daca e necesar cu conditii impuse", a declarat Herve Temime.

Castigator al premiilor Oscar si Palme D'Or pentru pelicula "Pianistul", cineastul in varsta de 76 de ani a fost arestat pe 26 septembrie, la cererea Statelor Unite ale Americii. Polanski a fost retinut de politie chiar la sosirea sa in Elvetia, unde trebuia sa participe la Festivalul de Film de la Zurich. Cunoscutul regizor, actor si scenarist a fost arestat in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi arestat.