Finlanda a devenit prima tara din lume care declara accesul broadband la Internet un drept legal al cetatenilor sai, scrie CNN. Incepand din luna iulie, companiile de telecomunicatii din tara scandinava vor fi obligate sa le asigure celor 5.2 milioane de locuitori conexiuni la Internet cu viteze de minim 1 megabit pe secunda.

Insa Laura Vilkkonen, consilierul legislativ din cadrul Ministerului finlandez al Transporturilor si Comunicatiilor, a declarat ca pragul de 1 megabit este doar un pas intermediar. Scopul final este ca pana in 2015 intreaga populatie sa beneficieze de viteze de cel putin 100 de megabiti pe secunda.

"Credem ca in societatea moderna nu se poate trai fara Internet. O conexiune este la fel de necesara ca serviciile bancare, apa sau electricitatea.", a declarat Vilkkonen.

In Finlanda, aproximativ 95% din populatie are acces la Internet intr-o anumita forma. Scopul acestei initiative este ca reteaua Web sa patrunda si in cele mai izolate zone rurale, depasind obstacolele geografice.