Maxi Sopo, in varsta de 26 de ani, acuzat de frauda bancara de catre autoritatile americane, a fost prins cu ajutorul platformei de socializare Facebook. Camerunezul, care s-a mutat in SUA in 2003, a fugit in Mexic in luna februarie a acestui an, dupa ce a aflat ca autoritatile erau pe urmele sale. Acesta, insa, a comis imprudenta de a povesti prin intermediul statusurilor de pe Facebook despre cat de bine traieste in Cancun, scrie The Guardian.

Potrivit lui Michael Scoville, avocatul care a contribuit la capturarea infractorului, Sopo povestea pe Facebook cum isi petrecea cea mai mare parte a timpului pe plaja sau in cluburi: "cu siguranta nu ducea stilul de viata pe care am fi dorit noi sa il aiba, avand in vedere acuzele care ii sunt aduse".

Spre exemplu, pe 21 august, acesta a postat mesajul: "Viata este chiar foarte simpla! Insa unii oameni o distrug. Eu sunt aici sa ma distrez".

Cand s-a mutat in Seattle, in 2003, Sopo traia din banii pe care ii facea din vanzarea de trandafiri prin cluburi, iar apoi a trecut la fraude bancare. Acesta a fugit in Mexic, cu o masina inchiriata, in februarie, intrucat politia incepuse sa ancheteze fraudele.

Politia a inceput sa cerceteze site-uri de socializare, precum Facebook sau MySpace, sperand sa gaseasca profilul acestuia. Initial nu au gasit nimic, insa, cateva luni mai tarziu, agentul Seth Reeg a descoperit profilul infractorului. Desi profilul era privat, agentul a putut sa vada lista de prieteni a lui Maxi Sopo, in care se afla o persoana care avea o legatura cu Departamentul de Justitie.

Politia a contactat persoana respectiva, care se pare ca il intalnise pe Sopo in cluburile din Cancun. Prin intermediul barbatului contactat pe Facebook, politia a aflat unde locuieste infractorul si au trimis informatiile politiei mexicane, care l-a arestat pe acesta luna trecuta. Daca este gasit vinovat, Sopo ar putea primi pana la 30 de ani in inchisoare.