Presedintele american Barack Obama a obtinut o prima victorie in ceea ce priveste reforma sistemului american de sanatate. Comisia pentru finante din Senatul american a aprobat planul de sanatate propus de presedinte. Dar conflictul dintre Casa Alba si marii asiguratori este departe de a se fi incheiat, avertizeaza presa de peste Ocean. Ceea ce a inceput ca un armistitiu tacit s-a transformat intr-un razboi total, ambele parti pierzandu-si orice speranta in atingerea unui compromis, informeaza Msnbc.com.

Dupa ce Comisia pentru Finante a aprobat planul de 829 de miliarde dolari pentru reforma sistemului national de sanatate, "consilierii lui Obama si asiguratorii au intrat intr-o etapa mult mai intensa a conflictului", potrivit jurnalistilor americani.

"Industria asiguratorilor a decis sa continue acuzatiile impotriva reformei din sanatate si toti le cunosc motivele: profitul", a declarat directorul adjunct de comunicare de la Casa Alba, Dan Pfeiffer. "Ne vom asigura ca nu vor distruge acest efort in ultimul minut", a continuat el. Pfeiffer a criticat grupurile de interese si industria asiguratorilor pentru raportul publicat luni, potrivit caruia proiectul aprobat de Comisia pentru finante va creste costurile pentru consumatori.

Asiguratorii au lansat o campanie de amploare, prin care avertizeaza persoanele in varsta cu asigurari private ca si-ar putea pierde drepturile

De cealalta parte, asiguratorii nu renunta la opozitie si raman consecventi in atacurile lansate impotriva planului administratiei Obama. America's Health Insurance Plans (AHIP), asociatia comerciala a companiilor care vand asigurari de sanatate, a lansat o campanie publicitara de amploare, in mai multe state, prin care avertizeaza asupra faptului ca persoanele in varsta inscrise in sistemul privat de sanatate si-ar putea pierde drepturile, in baza noii legislatii.

Proiectul de lege urmareste reducerea cheltuielilor prevazute pentru AHIP in urmatorii 10 ani, ceea ce s-ar putea traduce printr-o micsorare a profiturilor asiguratorilor si un sistem mai mare de co-plata. "Vrem sa incepem sa construim o campanie de constientizare a implicatiilor potentiale pentru persoanele in varsta", a declarat presedintele AHIP, Karen Ignagni.

A refuzat sa spuna cat costa o astfel de campanie, lansata in sase state, insa analistii sustin ca industria are destui bani ca sa reprezinte o amenintare serioasa, iar oamenii in varsta reprezinta un electorat foarte important.

Reforma sistemului de sanatate - unul dintre primele obiective ale lui Barack Obama

Din primele zile ale presedintiei, Barack Obama a initiat o dezbatere la nivel national asupra nevoii de reformare a sistemului de sanatate, precizand ca nu vrea sa repete greselile presedintelui Bill Clinton. Obama a invitat oamenii de afaceri la Casa Alba pentru mai multe sesiuni de negocieri, la care au fost prezenti si reprezentantii spitalelor si ai farmacistilor. Industria de asigurare a fost si ea invitata la discutii. Si desi nu a existat nicio opozitie fatisa in timpul negocierilor, asiguratorii au respins acordul.

Analistii sustin ca discutiile sunt inca incipiente. "Textul votat nu este decat un embrion al proiectului. Si ne putem astepta ca textul final sa fie modificat. Cu toate acestea, masinaria a fost lansata si Barack Obama are un proiect concret pe masa", scrie France 24.

Comisia de finante a aprobat marti si principiul unei acoperiri medicale extinse la toti americanii si rezidentii legali din Statele Unite. Costurile ar urma sa fie subventionate, in functie de venituri. "Planul nostru ar furniza o acoperire pe sanatate pentru inca 23 de milioane de americani", a declarat Max Baucus, presedintele democrat al comisiei.

Mai exact, planul de reforma sustinut de administratia Obama ar presupune ca aproape toti americanii sa beneficieze de asigurari de sanatate. In acelasi timp, ar interzice companiilor de asigurari sa faca discriminari intre pacienti pe baza starii lor de sanatate sau sa le refuze acestora plata serviciilor medicale din cauza unor afectiuni preexistente. Propunerea Baucus ar schimba radical industria de sanatate americana, care la ora actuala necesita cheltuieli in valoare de 2,5 trilioane de dolari pe an si care reprezinta 1/6 din economia americana.

Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy