Potrivit unui bilant facut public, marti, de autoritatile irakiene, cel putin 85,000 de persoane au fost ucise in perioada 2004-2008 in Irak. Dupa ce SUA a invadat Irakul, in 2003, tara a fost macinata de violente, care abia acum incep sa se diminueze. Numarul persoanelor ucise de fortele americane si irakiene, dar si de insurgenti, este in continuare discutabil, scrie Reuters.

"Grupurile scoase in afara legii, care actioneaza prin atentate teroriste, cum ar fi atentate cu bomba, asasinate si rapiri, au creat acest bilant, care reprezinta o provocare enorma la adresa statului de drept si a poporului irakian. Aceste cifre contureaza o imagine in privinta impactului terorismului", a declarat ministerul pentru drepturile omului in raportul sau.

Raportul, realizat doar pe baza certificatelor de deces si a altor documente emise de ministerul sanatatii, arata ca 147,195 de persoane au fost ranite in perioada 2004 - 2008. In acest raport, nu se face distinctia intre victimele din randul civilior si alte victime. In plus, raportul nu include persoanele disparute, care se estimeaza a fi in jur de 10,000.