La moartea fostului lider al Uniunii Sovietice Constantin Cernenko, in 1985, toti liderii statelor care au semnat pactul de la Varsovia au venit la funeraliile de la Moscova. "Ne-am reunit in biroul meu. Le-am multumit si le-am spus: nu vom face nimic care sa complice relatiile cu voi. Noi ne vom respecta obligatiile, dar voi sunteti responsabili de politica voastra, de tarile voastre".

Declaratia vine de la fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a declarat intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro ca in momentul in care a preluat puterea, existau toate conditiile inceperii unui al Treilea Razboi Mondial.

"In 1985, le-am promis ca nu vom interveni - si nu am intervenit niciodata. (...) Puteam avea un al Treilea Razboi Mondial. La acea epoca, Europa era plina de arme nucleare. Erau aproximativ doua milioane de soldati pe ambele parti ale Cortinei de Fier. Imaginati-va doar ce s-ar fi intamplat daca am fi folosit forta", a explicat Mihail Gorbaciov.

In ceea ce priveste tandemul aflat acum la conducerea Rusiei, Vladimir Putin - Dmitri Medvedev, fostul lider al URSS a declarat ca primul mandat al lui Putin a fost "mai degraba pozitiv". A pus capat procesului de dezintegrare a Rusiei, care era extrem de periculos, si a stabilizat situatia. "Numai pentru asta si va avea locul sau in istorie", a subliniat Gorbaciov. "Dar nu vad un efort adevarat spre modernizare, aceasta este principala problema. Conditiile au fost favorabile, multumita cresterii pretului la petrol. Dar ma intreb cum au fost cheltuite milioanele de petrodolari".

"Cred ca le-au permis prietenilor lor sa cumpere Champs-Elysee si restul Frantei. Glumesc, dar cred ca o mare parte din acesti bani a fost pierduta si nu a fost folosita pentru a moderniza tara", a criticat fostul lider.

Cat priveste relatiile Rusiei cu Statele Unite ale Americii, "Barack Obama nu este singurul aflat la originea acestei oportunitati". "Dar este o persoana serioasa, care intelege situatia de criza, care militeaza in favoarea denuclearizarii si care a luat masuri la problemele de mediu", a declarat Gorbaciov. "Este un bun interlocutor pentru conducatorii nostri, pentru ca este ceea ce ei doresc. Am un sentiment bun in ceea ce-l priveste pe presedintele american. Si da, cred ca Rusia vrea sa profite de aceasta sansa. Dar nu se stie niciodata", a precizat el.