Liderul cubanez Fidel Castro a afirmat sambata ca atribuirea premiului Nobel lui Barack Obama este "o masura pozitiva", care penalizeaza, in opinia sa, "politica genocide" condusa de fostii presedinti americani, relateaza AFP.

"Nu sunt de acord in continuare cu pozitiile acestei institutii dar trebuie sa recunosc ca de data aceasta este vorba despre o masura pozitiva. Acest premiu compenseaza esecul pe care l-a suferit Obama la Copenhaga cand Rio, si nu Chicago, a fost desemnat sa gazduiasca Jocurile Olimpice din 2016, provocand astfel atacurile adversarilor sai de extrema dreapta", scrie fostul presedinte, in varsta de 83 de ani, intr-o nota publicata pe site-ul cubadebate.cu.

"Multi cred ca nu a castigat inca dreptul de a primi o astfel de distinctie. Noi vedem in aceasta decizie mai mult decat un premiu acordat presedintelui SUA, vedem si o critica la adresa politicii genocide pe care au urmat-o numerosi lideri ai aceste tari, un apel la pace si la cautarea solutiilor care conduc la supravietuirea speciei", adauga liderul Revolutiei cubaneze din 1959.

Fidel Castro, care nu rateaza ocazia de a critica "risipa societatilor de consum", i-a cedat presedintia fratelui sau Raul in 2006, invocand motive de sanatate.

De la acel moment, nu a mai aparut in public, dar ramane extrem de influent atat in Cuba cat si in randul stangii "anti-imperialiste" din America Latina, in special in relatia cu "prietenul sau", liderul venezuelean Hugo Chavez, cu care se intalneste regulat de la retragerea sa.