Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi a sustinut vineri ca este "cel mai persecutat om din toate timpurile de catre justitie", dupa ce judecatorii Curtii Constitutionale din Italia i-au anulat imunitatea penala, relateaza AFP.

"Sunt, in mod absolut, persoana cea mai persecutata de magistratura din toate timpurile, din intreaga istorie si din intreaga lume", a declarat Berlusconi presei, dupa o sedinta de guvern.

El a explicat ca a trebuit sa participe la peste 2.500 de audieri si a cheltuit peste 200 de milioane de euro pentru apararea nevinovatiei sale, in diferite procese deschise impotriva sa.

Cu acesti bani "si-a platit consultantii si judecatorii", a spus Berlusconi, gafand in stilu-i caracteristic, intrucat voia sa spuna "avocati" in loc de judecatori. El si-a rectificat imediat greseala, precizand ca se referea la "consultanti si avocati".

Curtea Constitutionala de la Roma a decis, miercuri, ca legea care ii garantateaza prim-ministrului imunitate penala este neconstitutionala. Verdictul deblocheaza, astfel, toate urmaririle judiciare impotriva lui Berlusconi si reluarea a cel putin doua procese de coruptie in care acesta este implicat.

"Persecutia continua, bineinteles", a spus Berlusconi. "Oricum, nu as fi crezut vreodata ca judecatorii de stanga ar putea aproba legea privind imunitatea mea", a continuat acesta.

"Va trebui, pur si simplu, sa-mi iau cateva ore din activitatea mea de sef de Guvern, pentru a face fata acestor procese, care sunt adevarate farse", a adaugat Berlusconi. "Ma voi duce la televiziune si le voi explica italienilor toate acestea, iar ei vor intelege ca premierul reprezinta o pavaza impotriva stangii, care nu este majoritatara in aceasta tara", a conchis Silvio Berlusconi.