Principalul suspect in furtul a mai multor avioane, un adolescent de 18 ani, nici macar nu are brevet de pilotaj. Acesta este cunoscut sub numele de "hotul descult" (The Barefoot Burglar) si are chiar si un fan club pe site-ul de socializare Facebook, in care este comparat cu Jesse James, deosebirea dintre ei fiind "crimele", noteaza CNN.

Conform politiei, Colton "Colt" Harris-Moore a comis mai multe infractiuni, pe teritoriul a cinci tari, de la spargerea masinilor de lux si diferitelor ambarcatiuni, pana la furtul avioanelor de mici dimensiuni. Locurile in care acesta isi petrece timpul alterneaza de la casele de vacanta goale, de unde fura tot ce poate, si paduri, unde se ascude de politie.

Din noimebrie anul trecut, cel putin trei avioane de mici dimensiuni au fost furate. Ultimul avion furat s-a prabusit dupa ca a ramas fara combustibil, in Granite Falls, Washington. Aterizarea fortata a avariat avionult de tip Cessna 182, care valoreaza in jur de 500.000 dolari. Autoritatile au declarat ca pilotul avionului pare sa fi scapat nevatamat.

Harris-Moore nu a fost pus sub acuzare pentru niciunul din furturile avioanelor, dar autoritatile testeaza voma ce a fost gasita in avionul prabusit pentru a avea dovada ca tanarul se afla in acel avion in momentul prabusirii.

Harris-Moore se afla in atentia autoritatilor de mai multi ani. "Colt", cum mai este poreclit hotul, a fost arestat prima data pentru furt la varsta de 12 ani, a declarat detectivul Ed Wallace. Intrarea prin efractie intr-o scoala de cartier i-a adus lui Colton cateva saptamani intr-o institutie de detentie juvenila, a mai declarat Wallace.

Colt a fost arestat de 9 ori pana la varsta de 15 ani, iar in momentul de fata politia din 5 regiuni ale statului Washington il cauta.

Tanarul s-a lasat de scoala in timpul liceului, iar politia crede ca si-a petrecut timpul liber jefuind casele de vacanta libere din Camano Island, o comunitate cu aproximativ 15.000 de locuitori. Porecla "hotul descult" i se trage de la faptul ca acesta prefera sa comita infractiunile in picioarele goale.

Treptat hotul a trecut la infractiuni din ce in ce mai sofisticate. "De obicei cand intra intr-o casa sau o masina acesta copiaza datele de pe cardurile pe care le gaseste dupa care le lasa exact unde erau, astfel incat oamenii nici nu isi dau seama ca au fost jefuiti", a declarat detectivul Wallace.