Presedintii din Kazahstan, Turkmenistan, Tadjikistan si Uzbekistan nu vor participa la summitul CSI care debuteaza vineri la Chisinau, absenta celor patru lideri constituindu-se intr-un semnal serios la adresa Moscovei, tot mai putin curtata in regiune in favoarea UE si SUA, scrie Nezavisimaia gazeta.

"Daca la summit nu vor participa membrii ODKB (Organizatia tratatului de securitate colectiva, formata din Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Tadjikistan si Uzbekistan – cei mai eficienti parteneri ai Rusiei), se poate vorbi despre inmormantarea Comunitatii", crede analistul german Alexander Rarh.

"CSI se destrama vazand cu ochii. Este o realitate pe care Moscova nu o poate ignora, desi se face ca nu observa tot acel negativ acumulat in ultimul timp in relatiile ei cu partenerii din Comunitate", explica politologul.

Este de remarcat in special absenta presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, considerat ultimul adevarat aliat al Moscovei in fostul spatiu sovietic.

Iuscenko nu stie inca daca se va intalni cu Medvedev

In ajunul summitului CSI, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, nu stie inca daca se va intalni cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev.

Pentru Iuscenko, scrie RBK Daily, chiar si o iluzorie normalizare a relatiilor cu Kremlinul poate deveni un important succes de politica externa.

"In acest domeniu, al politicii externe, Iuscenko nu s-a putut lauda in ultimul timp cu prea multe realizari", explica Andrei Ermolaev, seful centrului independent de studii si analize politice Sofia.

In opinia expertului ucrainean, "Iuscenko isi doreste sa demonstreze electoratului ca, in calitate de sef al statului, poate rezolva toate problemele cu Moscova".

Surse de la Kremlin au precizat ca pe ordinea de zi a lui Medvedev nu figureaza vreo intrevedere cu Iuscenko in cadrul summitului din Moldova.

Iar la solicitarea scrisa si oficiala trimisa de presedintia Ucrainei, Moscova nu a dat nici un raspuns. "Tacerea este si ea un raspuns", a declarat ministrul de externe in exercitiu al Ucrainei, Vladimir Handogi.