Astronomii americani au descoperit in jurul planetei Saturn cel mai mare inel din sistemul solar, invizibil de pe Terra, gratie telescopului spatial Spitzer, potrivit unui studiu publicat de oamenii de stiinta in revista Nature, preluata de AFP.

Acest inel depaseste, prin dimensiuni, cele mai mari inele cunoscute din sistemul solar, precum Gossamer, din jurul lui Jupiter, sau inelul E din jurul lui Saturn, dar densitatea sa este mult mai redusa.

Echipa de astronomi de la universitatea Virginia a facut aceasta descoperire in februarie, in momentul in care au directionat telescopul Spitzer inspre Phoebe, care are un diametru de doar 214 kilometri.

Planul acestui inel este inclinat cu 27 de grade fata de inelul principal al lui Saturn.

"Inelul se intinde pe o suprafata de aproximativ 12 milioane de kilometri, incepand cu o distanta de 6 milioane de km de la planeta", potrivit unui comunicat al Jet Propulsion Laboratory Nasa.

"Phoebe evolueaza in interiorul acestui inel si constituie, cel mai probabil, sursa materiei din inel", potrivit sursei citate. Existenta inelului ar putea explica, de altminteri, aparenta bicolora, alb si negru, a unei alte luni a lui Saturn, Iapetus.

"Particulele care compun acest inel, cu o talie mai mica de cativa centimetri, migreaza lent inspre interior si multe dintre ele sfarsesc pe suprafata vizibila si sumbra a lui Iapetus", cred autorii studiului publicat in Nature.

Potrivit unei alte teorii, suprafata vizibila a lui Iapetus, incalzita de soare, este neagra datorita evaporarii ghetii pe care o contine, apa inghetata acumulandu-se pe suprafata invizibila, care devine astfel mai luminoasa.