Politia din Uganda a arestat unul dintre principalii patru suspecti acuzati pentru genocidul din Rwanda, dupa ce acesta a intrat in tara saptamana trecuta, trecand granita cu Republica Democrata Congo cu autobuzul, scrie Reuters.

Idelphonse Nizeyimana, fost capitan in armata rwandeza si ofiter al serviciilor secrete, este acuzat ca ar fi organizat masacrul impotriva civililor din tribul tutsi si a ordonat asasinarea fostei regine Rosalie Gicanda (sotia regelui Mutara al III-lea, care a condus tara pana in 1959).

Fostul capitan a fost arestat, luni, intr-o suburbie a capitalei ugandeze, Kampala, si extradat in Arusha, in nordul Tanzaniei, unde va fi judecat de Tribunalul Penal International pentru Rwanda (TPIR). SUA oferise o recompensa de 5 milioane de dolari pentru capturarea sa. ICTR sustine ca Nizeyimana, impreuna cu alti complici, au elaborat liste cu intelectuali tutsi si cu alti oficiali din Rwanda, dupa care au dat listele armatei ordonand asasinarea acestora.

In jur de 800.000 de civili tutsi si moderati hutu au fost ucisi in doar 100 de zile, in timpul masacrului din 1994.

Nizeyimana este acuzat de tribunalul ONU pentru genocid, complicitate la genocid si instigare directa la comiterea de genocid.