NATO a suferit sambata cele mai grele pierderi din ultimul an in Afganistan, dupa ce opt soldati americani au fost ucisi in lupte violente cu militantii talibani, care au costat si viata a doi soldati si a unui politist afgan, in timp ce alti 14 au cazut in mainile islamistilor, anunta AFP.

Confruntarile au avut loc in provincia Nuristan (nord-est), situata la granita cu zonele tribale pakistaneze unde se ascund elemente ale organizatiei teroriste al-Qaeda si rebeli talibani.

Soldatii americani ucisi apartineau "Task Force Mountain Warrior", un regiment de infanterie usoara, a precizat NATO.

12 politisti afgani, printre care si seful politiei din districtul Kamdesh, unde au avut loc luptele, au fost luati ostatici de talibani, precum si "doi ziaristi afgani, care lucrau pentru un post de radio local creat de americani", a spus guvernatorul provinciei, Jamaluddin Badar.

Talibanii au lansat sambata dimineata mai multe atacuri impotriva fortelor internationale si afgane.

"Doua avanposturi au fost atacate din mai multe locuri, inclusiv dintr-o moschee", a explicat un purtator de cuvant al ISAF.

Soldatii au cerut, in acel moment, sprijin aerian, "toate mijloacele disponibile", avioane si elicoptere, fiind mobilizate, potrivit sursei citate.

Luptele au continuat pe tot parcursul zilei si al noptii, terminandu-se de-abia duminica, a precizat guvernatorul Nuristanului. Armata americana a confirmat si ea sfarsitul "fazei active" a operatiunii.

Cei aproximativ 700 de talibani care au lansat atacul proveneau din districtele Swat si Dir, din Pakistan, a declarat Mohammad Farooq, comandantul adjunct al politiei locale.

"Nu stiu exact cati erau, dar pot spune ca erau foarte multi. Au fost lupte foarte dure", a declarat un purtator de cuvant al armatei americane.

"Atacul a fost condus de guvernatorul-fantoma al provinciei, Molavi Dost Mohammad", spune guvernatorul oficial, Jamaluddin Badar.

La randul lor, talibanii au afirmat, intr-un comunicat, ca au ucis 30 de soldati straini.

Acestea sunt cele mai grele pierderi inregistrate de NATO din august 2008, cand zece soldati francezi au fost ucisi in apropiere de Kabul, in cel mai sangeros incident pentru ISAF de la invadarea Afganistanului, in 2001.

Vineri, cinci soldati americani si-au pierdut viata in sudul si in estul tarii.

In total, in acest an, 394 de militari straini, dintre care 236 americani, au murit in Afganistan.

Acest an este de departe cel mai sangeros pentru fortele internationale, de la sosirea lor in Afganistan.

Insurectia s-a extins incontinuu in ultimii doi ani, violentele atingand recorduri absolute in ultimele luni.

Constient de riscul unei deteriorari a situatiei din Afganistan, presedintele Barack Obama le-a cerut generalilor americani o noua strategie pentru acest razboi.

Generalul Stanley McChrystal, comandant al fortelor internationale din Afganistan, a inaintat superiorilor recomandarile sale, printre care figureaza trimiterea de intariri de pana la 40.000 de soldati, potrivit informatiilor publicate de presa.