Atacurile acide ale presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad la adresa evreilor ascund un secret uimitor: acesta s-ar fi nascut intr-o familie de evrei care s-a convertit la Islam dupa nasterea sa, dezvaluie publicatia Daily Telegraph. In acest sens, tabloidul britanic publica o fotografie a liderului de la Teheran, in care acesta este infatisat aratandu-si cartea de identitate si in care apare numele purtat anterior de Ahmedinejad: Sabourjian, un nume de familie evreiesc, raspandit in Iran.

Fotografia in care apare Ahmadinejad, tinand bucuros in mana buletinul de identitate, a fost facuta in timpul alegerilor prezidentiale din martie 2008. La o privire mai atenta asupra documentului, se poate observa ca Ahmedinejad avea la nastere un alt nume de familie, unul evreiesc - Sabourjian, care inseamna "tesator de talit" (sal de rugaciune la evrei), sustine publicatia britanica. De altfel, numele liderului iranian este inclus pe lista de nume rezervata evreilor iranieni, compilata de Ministerul iranian de Interne.

Mai mult, o scurta insemnare de pe actul de identitate sugereaza ca familia sa si-a schimbat numele in Ahmadinejad, dupa nasterea sa, odata cu trecerea la islam.

Potrivit unor experti chestionati de publicatia britanica, acest aspect legat de persoana lui Ahmadinejad explica agresiunea aratata de acesta fata de evrei. "Fiecare familie care imbratiseaza o alta religie isi cauta o noua identitate, blamand in acelasi timp credinta abandonata", a declarat Ali Nourizadeh, de la Centrul londonez de Studii Arabo-Iraniene. "Prin declaratiile anti-semite, el incearca sa inlature orice suspiciune legata de originile sale evreiesti. Se simte vulnerabil intr-o societate radicala siita", a adaugat acesta.

"Si-a schimbat numele din motive religioase, sau cel putin asta au facut parintii sai", spune un specialist in studii evreiesti si iraniene, care a explicat ca sufixul "jian" se adauga la numele de familie al musulmanilor care au fost practicanti ai iudaismului. "Sabourjian este un nume evreiesc foarte raspandit in Iran", a precizat acesta.

Liderul iranian nu a negat faptul ca numele sau de familie a fost schimbat cand familia sa s-a mutat la Teheran, in anii '50, insa nu a dezvaluit niciodata care a fost numele sau anterior sau motivul pentru care acesta a fost schimbat.