Premierul olandez, Jan Peter Balkenende, conduce o campanie de lobby "foarte subtila" la Bruxelles, incercand sa devina candidat pentru functia de presedinte al Consiliului UE, potrivit unor surse care spun ca, in cazul in care Tratatul de la Lisabona intra in vigoare, olandezul ar putea fi sustinut puternic de Angela Merkel.

Tratatul de la Lisabona, daca intra in vigoare, introduce o noua functie de presedinte care va conduce summit-urile UE pentru doi ani si jumatate. Au existat speculatii nesfarsite in legatura cu posibilii candidati pentru aceasta functie, Tony Blair, Jean-Claude Juncker si Guy Verhofstadt fiind mentionati in mod repetat.

O sursa olandeza proeminenta din Bruxelles a declarat pentru EurActiv ca Balkenende "cu siguranta vrea postul," si a adaugat ca zvonul este alimentat de la Haga.

Balkenende, liderul crestin-democrat al Olandei din 2002, a negat in mod repetat interesul sau pentru noul "top job", care va fi creat daca ratificarea Tratatului de la Lisabona va fi finalizata in Irlanda, Polonia si Cehia. Intrebat recent despre aceasta chestiune in Parlamentul Olandez, el a calificat speculatiile ca fiind "absurde".

Totusi, in fata opozitiei, el a refuzat sa dea asigurari categorice ca isi va termina mandatul de premier, astfel alimentand zvonurile si la Haga si la Bruxelles.

Articol integral EurActiv.ro