Putem sa depasim climatul de sensibilitate, sa nu anticipam scandalul pe care arestarea lui Roman Polanski il va provoca si daunele de imagine pe care cu siguranta le va antrena? Intrebarea a fost lansata de jurnalistii elvetieni, care au demarat o larga dezbatere in ceea ce priveste arestarea sub mandat american a cineastului Roman Polanski sambata, la sosirea in Zurich. Polanski nu este un fugar oarecare. Opera sa a atins lumea intreaga, scrie cotidianul elvetian Le Temps, la o zi dupa ce autoritatile de la Berna au facut publica actiunea de arestare a regizorului francez de origine poloneza.

Presa de la Berna noteaza cu atentie destinul "tulburator" al celebrului regizor, actor si scenarist: a supravietuit perioadei petrecute intr-un ghetou din Varsovia, asasinatului primei sale sotii si apoi "linsajului mediatic" declansat de "nefericita aventura" pe care a avut-o in 1977 cu fiica minora a unei actrite americane.

Le Temps porneste in demersul sau citand comunicatul Oficiului Federal pentru Justitie: "Nu a existat niciun motiv pentru a nu executa un mandat de arestare valabil international". La cateva ore dupa comunicarea acestei explicatii, ministrul elvetian al Justitiei, Eveline Widmer-Schlumpf, a declarat ca Statele Unite nu au exercitat nicio presiune asupra Elvetiei.

Pe fond, procedura urmata si arestarea ordonata dupa finalizarea procedurilor de extradare sunt fapte normale. Elvetia nu are de ales, in cazul emiterii unui mandat international de arestare, fie ca este vorba de Roman Polanski sau de oricare alt cetatean. Dar Polanski a venit de nenumarate ori in Elvetia, fara sa fie niciodata ingrijorat, subliniaza cotidianul. Gstaad este un loc unde a fost vazut de multe ori. In timpul vizitelor precedente, autoritatile elvetiene au aflat prea tarziu de sosirea sa, pentru a actiona la timp, a explicat Eveline Widmer-Schlumpf. Prin comparatie, venirea sa la Zurich la Festivalul de Film a fost anuntata de cateva saptamani.

Prin brava si eficienta cooperare cu justitia americana, Elvetia socheaza cinefilii si supara Polonia si Franta

Dar "prin brava si eficienta cooperare cu justitia americana, Elvetia socheaza cinefilii si prietenii artelor. Elvetia supara Polonia si Franta. La Varsovia si la Paris, confuzia este totala", avertizeaza jurnalistii de la Berna. Dincolo de tulburarea provocata in sanul iubitorilor de film, nici relatiile diplomatice nu raman fara urmari. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat ca urmareste personal dosarul "cu cea mai mare atentie" si "impartaseste speranta unei rezolvari rapide a situatiei". Seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, i-a transmis deja omologului sau elvetian, Micheline Calmy-Rey, cerintele tarii sale.

Realizatorii elvetieni de film au protestat violent: arestarea lui Polanski este "un scandal juridic care va dauna reputatiei Elvetiei in intreaga lume" si "o palma pe fata tuturor producatorilor de cultura in Elvetia", au scandat acestia.

Si ca inca o ironie a sortii celebrului regizor: directorul Oficiului Federal pentru Cultura, care a anuntat arestarea, este cel care ar fi trebuit sa sustina un discurs in onoarea lui Roman Polanski, la Festivalul de Film de la Zurich. O situatie care lasa de gandit: Elvetia a acceptat toate aceste prejudicii fara nicio presiune?

Scandalul sexual de care fuge de mai bine de 30 de ani

Roman Polanski a fost arestat in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual. Totul a inceput pe 10 martie 1977, cand Roman Polanski, atunci in varsta de 43 de ani, "a sedus-o" pe Samantha Geimer, de 13 ani, in timpul unei sedinte foto realizata in casa lui Jack Nicholson. A doua zi, cineastul a fost arestat de politie si acuzat ca i-a dat minorei droguri si alcool, dupa care a violat-o. Acuzatii pentru care risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, dupa o reuniune intre avocatii sai si un judecator care i-au lasat sa inteleaga ca va reveni in spatele gratiilor, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi arestat. Roman Polanski are in prezent 76 de ani si locuieste de multa vreme in Franta. De teama de a nu fi arestat, regizorul nu a fost prezent in 2003 la Los Angeles, pentru a primi Oscarul pentru filmul "Pianistul".

Victima sa a cerut justitiei incetarea urmaririi

Victima sa, astazi in varsta de 45 de ani, a cerut justitiei americane sa abandoneze procedurile de urmarire impotriva lui Roman Polanski, scrie Le Figaro. Un punct de vedere care nu a fost impartasit si de justitia din Statele Unite.