Elvetia nu a avut de ales in cazul cineastului Roman Polanski, care a fost retinut chiar la sosirea sa in aceasta tara, unde trebuia sa participe la Festivalul de Film de la Zurich, declara ministrul Justitiei, Eveline Wildmer-Schlumpf, citata de AFP.

"Elvetia nu a fost supusa la presiuni din partea Statelor Unite... Nu exista dedesubturi de ordin politic", a subliniat ministrul.

Ministrul a explicat ca Washingtonul nu a emis un mandat international de arestare pe numele lui Roman Polanski decat in 2005 si a subliniat ca Elvetia nu ar fi putut sa il aresteze pe cineast pe perioada precedentelor sale sejururi in aceasta tara deoarece acum a fost prima oara cand autoritatile de la Berna stiau din timp de venirea sa.

"Intr-un stat de drept, nu este posibil sa se faca diferente. Ar fi inadmisibil ca o persoana sa beneficieze de un tratament preferential", a adaugat ea.

Cunoscutul regizor, actor si scenarist a fost arestat in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual. Totul a inceput pe 10 martie 1977, cand Roman Polanski, atunci in varsta de 43 de ani, "a sedus-o" pe Samantha Geimer, de 13 ani, in timpul unei sedinte foto realizata in casa lui Jack Nicholson. A doua zi, cineastul a fost arestat de politie si acuzat ca i-a dat minorei droguri si alcool, dupa care a violat-o. Acuzatii pentru care risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, dupa o reuniune intre avocatii sai si un judecator care i-au lasat sa inteleaga ca va reveni in spatele gratiilor, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi arestat. Roman Polanski are in prezent 76 de ani si locuieste de multa vreme in Franta. De teama de a nu fi arestat, regizorul nu a fost prezent in 2003 la Los Angeles, pentru a primi Oscarul pentru filmul "Pianistul".