Administratia prezidentiala americana a recunoscut pentru prima data ca s-ar putea sa nu fie in masura sa inchida inchisoarea militara de la Guantanamo Bay pana in luna ianuarie, asa cum a promis presedintele Barack Obama. Surse de la Casa Alba au declarat ca rezolvarea unor probleme juridice si logistice spinoase ar putea amana termenul pe care presedintia si l-a impus, scrie Msnbc.com.

In ciuda dificultatilor intampinate in procesul de inchidere a centrului de detentie, liderul de la Casa Alba ramane hotarat sa desfiinteze Guantanamo, la fel ca atunci cand a anuntat oficial acest obiectiv, au precizat oficialii din administratia prezidentiala. Au preferat sa ramana, insa, sub protectia anonimatului, pentru a putea vorbi "liber" despre un subiect atat de sensibil, informeaza publicatia americana.

Inchisoare in Cuba a fost deschisa de administratia Bush, dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. De cand a fost creata, ea a atras insa criticile liderilor din intreaga lume. In prezent, aproximativ 225 de detinuti se afla la Guantanamo.

La putin timp de la preluarea mandatului de presedinte, Barack Obama a ordonat inchiderea centrului de detentie de la baza navala americana din Cuba pana pe 22 ianuarie 2010. Desfiintarea centrului este un element crucial in refacerea imaginii Statele Unite in lume, a explicat atunci liderul de la Casa Alba.

Dar la opt luni dupa lansarea promisiunii de catre Obama si cu doar patru luni inaintea termenului limita, o serie de probleme dificile ramane inca nerezolvata, scriu jurnalistii americani. Nu s-au stabilit regulile ce vor fi respectate in procesele militare, nu se stie unde vor fi transferati detinutii in cazul carora justitia va decide sa ramana dupa gratii si nu s-au gasit tari-gazda pentru toti cei care vor fi eliberati.

Pana acum, Ungaria a anuntat Statele Unite ca accepta sa primeasca un fost prizonier de la Guantanamo, Belgia unul, Italia trei, Irlanda doi, Spania patru, iar arhipelagul Palau alti patru.