Intervievat de Larry King, presedintele Venezuelei si-a aratat si latura sa personala, spunand ca este un bun crestin, ca ii place sa cante si ca ar fi vrut sa joace baseball pe Yankee Stadium. De asemenea, acesta si-a exprimat admiratia pentru poporul si cultura americana, spunand ca ii plac actorul Charles Bronson si poetul Walt Whitman.

In interviul de joi seara, realizat in exclusivitate pentru CNN, Chavez a povestit timp de cateva ore despre o serie de probleme - despre relatiile dintre Venezuela si SUA si sperantele sale pentru o cooperare mai stransa cu Barack Obama; despre Iran, Israel si cei care neaga existenta Holocaustului, despre incercarile de a-l rasturna si de a-l asasina, despre criticile care ii sunt aduse.

Intrebat daca este neinteles in SUA, Chavez a devenit ganditor: "Sunt un om cu multe defecte. Iubesc. Cant. Visez. Am fost nascut intr-o zona saraca de la tara. Am fost nascut la tara, cultivand porumb si vanzand dulciurile facute de bunica mea (...) Vreau o lume mai buna pentru nepotii mei, pentru nepotii tai. Acum ma demonizeaza. Acesta este inceputul unor campanii globale (...) care vor distruge lumea. Eu sunt crestin. Eu vreau o lume in care sa predomine justitia si egalitatea. Acesta este singurul mod in care poti dobandi pacea".

Apoi, Hugo Chavez a inceput sa vorbeasca despre credinta sa: "Mama mea vroia sa devin preot. Eu sunt un bun crestin. Sunt foarte credincios. Cred in Dumnezeu, in Iisus Hristos. Il iubesc pe Iisus Hristos. Plang atunci cand vad nedreptati, cand vad copii murind de foame".

Aceasta declaratie este foarte interesanta in contextul in care presedintele venezuelean este in conflict cu Biserica Catolica inca din 1999, cand a preluat puterea. Biserica este unul dintre cai mai aprigi critci ai sai, intrucat Papa Benedict al XVI-lea si alti lideri religiosi s-au aratat nemultumiti de incercarile lui Chavez de a limita influenta Bisericii. Printre aceste incercari se numara si eforturile lui Chavez de a schimba legea care interzice avortul. In schimb, Chavez s-a referit la conducerea Bisericii ca la "o tumoare".

"Cele mai multe dintre administratiile americane din ultimul secol au sponsorizat lovituri de stat si asasinate"

Vorbind despre SUA, Chavez a declarat ca spera sa aiba relatii mai bune cu Obama, "relatii bazate pe respect". "Cele mai multe dintre administratiile americane din ultimul secol nu au respectat popoarele din America Latina. Au sponsorizat lovituri de stat si asasinate. Este destul. Vrem sa fim ca fratii. Vrem respect si egalitate" a mai spus presedintele.

Chavez l-a criticat in special pe fostul presedinte, George W. Bush, pe care l-a acuzat ca ar fi pus la cale asasinarea sa in timpul unei scurte lovituri de stat in 2002, cand Chavez a revenit la putere dupa cateva zile. "Guvernul Bush m-a rasturnat. Cerusera asasinarea mea (...) Mi-am vazut asasinii. Eram prizonier in Venezuela, desi eram presedinte (...) Un grup de soldati a refuzat sa ma ucida. Nu m-au ucis, dar i-am vazut pe cei care vroiau sa ma ucida, iar ordinul venea de la Casa Alba".

Presedintele venezuelean este in continuare ingrijorat ca SUA, pe care le numeste "Imperiul", vor incerca sa il rastoarne. Acesta critica intentia americanilor de a opera din bazele militare din Columbia, si nu crede ca scopul acestora este de a lupta impotriva traficului de droguri. Intrebat ce crede ca i-ar putea face rau, Chavez a raspuns: "Imperiul. Imperiul. Sapte baze militare in Columbia, aceasta este o amenintare grava impotriva Venezuelei".

"V-au pacalit. Nu am spus niciodata ca Iranul ne va ajuta sa avem tehnologie nucleara"

In privinta relatiilor cu Iranul, Chavez a negat ca ar fi spus vreodata ca Iranul va ajuta Venezuela sa obtina tehnologie nucleara: "V-au pacalit. Nu am spus niciodata ca Iranul ne va ajuta sa avem tehnologie nucleara. Aceasta este doar o strategie pentru a ataca Venezuela, spunand ca noi construim o bomba atomica. Aceasta este urmatoarea acuzatie. Si va spun de pe acum - hai sa fim seriosi. Este o nebunie!".

Pe de alta parte, Chavez a spus ca nu este de acord cu afirmatia lui Mahmoud Ahmadinejad, care a declarat ca nu a existat Holocaustul evreiesc. "Insa a existat un Holocaust si in America de Sud (...) In America de Sud, cand au ajuns europenii, erau aproape 90 de milioane de indieni; 200 de ani mai tarziu erau doar 4 milioane. Acela a fost un Holocaust. Iar europenii neaga acest Holocaust".

Apoi, Hugo Chavez a criticat Israelul, numindu-l "o mica tara cu bombe atomice, o tara foarte agresiva. Au masacrat familii intregi. Este o tara care iubeste razboiul".

"Niciodata nu a fost o libertate a cuvantului in Venezuela mai mare ca acum"

Referindu-se la situatia din tara sa, Chavez a negat faptul ca ar incerca sa inchida media care il critica, cum ar fi postul de televiziune Globovision TV. Oficialii guvernamentali au adus numeroase critici postului de televiziune, spunand ca acesta raspandeste informatii false si incearca sa ii creeze o imagine negativa presedintelui. In plus, guvernul venezuelean a retras licenta mai multor posturi de radio si tv independente si a amenintat sa faca la fel si cu Globovision.

In fine, Chavez a respins criticile aduse de fostul presedinte american, Jimmy Carter, si de alti activisti pentru drepturile omului, care sustin ca Chavez devine prea autoritar: "Niciodata nu a fost o libertate a cuvantului in Venezuela mai mare ca acum" a spus presedintele.