Camera inferioara a Parlamentului de la Praga a aprobat, vineri, un pachet de masuri de austeritate pentru a reduce cu o treime deficitul bugetar din 2010, la 6,16 miliarde de euro, transmite Reuters. Printre masurile cuprinse in pachet se numara reducerea alocatiilor pentru copii, cresterea taxelor indirecte si inghetarea pensiilor.

Masura a fost aprobata cu 163 de voturi, in timp ce 26 de deputati au votat impotriva. Documentul trebuie sa fie supus si aprobarii Senatului, insa se asteapta sa treaca fara probleme.

Guvernul a adoptat luni pachetul de masuri in valoare de patru miliarde de dolari. Initial, guvernul a prevazut pentru anul viitor un deficit bugetar de 9,2 miliarde de euro.

Aprobarea pachetului de masuri a salvat guvernul interimar condus de Ian Fischer, al carui viitor depindea de adoptarea documentului. "Guvernul va decide daca ramane sau nu in functie dupa dezbaterea din Parlament", anuntase Fischer in urma cu cateva zile. Vineri, premierul a multumit Camerei inferioare a Parlamentului ceh si a spus ca masurile "sunt dure dar necesare".

De asemenea, expertii se asteapta ca pachetul de masuri sa intareasca increderea investitorilor si sa evite o situatie similara cu criza din Ungaria.

Economia Cehiei a crescut in cel de-al doilea trimestru cu 0,1% fata de trimestrul anterior, insa comparativ cu perioada similara a anului trecut a scazut cu 5,5%.

Alegatorii cehi vor fi chemati la urne la mijlocul anului viitor, in cadrul scrutinului general.