Oficiali din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) au declarat ca Iranul a recunoscut faptul ca detine o a doua uzina de imbogatire a uraniului, transmite AP. Informatia a fost dezvaluita intr-o scrisoare pe care guvernul de la Teheran i-a trimis-o sefului Agentiei cu sediul la Viena, Mohamed ElBaradei.

Iranul a recunoscut initial ca are o singura uzina de imobgatire a uraniului.

Presedintele american Barack Obama a spus ca aceasta noua uzina "este incompatibila cu un program nuclear pasnic" si a acuzat Iranul ca "incalca legile pe care toate tarile trebuie sa le respecte".

Liderul de la Casa Alba a cerut Iranului sa ia "masuri concrete" pentru a demonstra ca se supune obligatiilor internationale.

Aceleasi critici au fost formulate si de presedintele francez Nicholas Sarkozy si de premierul britanic Gordon Brown, care au acuzat Iranul de construirea unei fabrici subterane de imbogatire a uraniului.

De asemenea, presedintele rus Dmitri Medvedev a cerut Iranului sa "coopereze total" cu inspectorii AIEA, adaugand ca noua instalatie iraniana "provoaca ingrijorari serioase".

Liderul de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, a respins insa criticile, afirmand ca existenta fabricii nu a fost secreta si ca Iranul "nu este obligat sa-i raporteze lui Obama" despre toate uzinele nucleare din tara sa.

Pana in acest moment, Consiliul de Securitate al ONU a impus trei seturi de sanctiuni Iranului, pentru refuzul de a ingheta operatiunile de imbogatire a uraniului.

Statele Unite si tarile occidentale au acuzat Iranul ca programul sau nuclear are o componenta militara, insa guvernul de la Teheran a insistat ca nu urmareste decat obiective civile.