Mai multe delegatii, printre care cea franceza si americana, au parasit miercuri seara sala in care aveau loc discursurile din cadrul Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite. Motivul boicotului l-a reprezentat discursul "antisemit" al presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, potrivit France24.

Discursul liderului de la Teheran a fost "inacceptabil", a declarat pentru AFP un diplomat francez, precizand ca inaintea inceperii lucrarilor au avut loc consultari intre mai multe state europene, in care s-au decis termenii unui eventual boicot. De cealalta parte, purtatorul de cuvant al misiunii americane la ONU, Mark Kornblau, a aratat intr-un comunicat ca "este regretabil faptul ca Ahmadinejad a ales din nou sa foloseasca o retorica plina de ura, ofensatoare si antisemita".

Mahmoud Ahmadinejad s-a lansat miercuri intr-un discurs dur impotriva starii actuale in care se gaseste intreaga lume. Principala tinta a atacurilor presedintelui iranian: Statele Unite si Israelul. "Este inacceptabil ca o minoritate sa domine in continuare politica, economia si cultura in lume prin retelele sale sofisticate, sa instaureze o noua forma de sclavie si sa dauneze reputatiei altor state, inclusiv a natiunilor europene si a Statelor Unite, pentru a-si atinge scopurile rasiste", a declarat Ahmadinejad.

Discursul lui Mahmoud Ahmadinejad in cadrul Adunarii Generale a ONU

Intr-o aluzie directa la Statele Unite si la interventiile sale in Irak si Afganistan, presedintele iranian a avertizat ca "este inacceptabil sa trimita trupe la mii de kilometri pentru a porni razboiul, varsarea de sange, teroarea si intimidarea".

Potrivit unui diplomat european, printre delegatiile care au parasit sala se numara si cele din Marea Britanie, Italia, Germania, Danemarca, Ungaria, Argentina, Urugay, Noua Zeelanda, Costa Rica si Australia.